Η σπουδαιότητα της άσκησης για τα παιδιά με ΔΕΠΥ

Όλο και περισσότεροι ειδικοί, οι οποίοι ασχολούνται στενά με τις μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών και συγκεκριμένα με τη ΔΕΠΥ αναζητούν τα τελευταία χρόνια τρόπους για να βοηθήσουν το παιδί με τρόπους φυσικούς που δεν έχουν καθόλου να κάνουν με φάρμακα.

Η γυμναστική είναι αναμφίβολα ο καλύτερος από αυτούς τους τρόπους, καθώς συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην ανάπτυξη του παιδιού με ΔΕΠΥ. Η κ. Χριστίνα Γαλανοπούλου (*), με πολυετή πείρα στην προπονητική παιδιών με ΔΕΠΥ, μιλάει για τη σημασία της άσκησης στη ζωή αυτών των παιδιών, αλλά και για το άθλημα που θα τους προσφέρει τα περισσότερα οφέλη,

«Οι μαθησιακές δυσκολίες έχουν αρνητική επίδραση στην κατανόηση του προφορικού λόγου, ενώ δημιουργούν στο παιδί έντονη παρορμητικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης και προσοχής, αλλά και δυσκολίες στη διαχείριση ήττας», εξηγεί η κ. Γαλανοπούλου.

Κάπου εδώ έρχεται να αναλάβει η γυμναστική, η οποία «συμβάλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων του παιδιού με ΔΕΠΥ, τόσο στον κοινωνικό τομέα και στη συμπεριφορά του, όσο και στην αντιμετώπισης της κατάθλιψης, της αντικοινωνικότητας και στην αδυναμία συγκέντρωσης».

Μένουμε στην κατάθλιψη, οπότε η κ. Γαλανοπούλου μας εξηγεί, ότι ένα παιδί με ΔΕΠΥ μπορεί να έχει κατάθλιψη εξαιτίας του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνει: «Τα υπόλοιπα παιδιά δεν θέλουν στην παρέα τους τα παιδιά με ΔΕΠΥ, ίσως γιατί ο τρόπος που λειτουργούν είναι κάπως πιο έντονος. Κι όμως, τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν μέσα τους καταπληκτικά συναισθήματα  και πολλή αγάπη για τα υπόλοιπα παιδιά. Μεγάλη ευθύνη, βέβαια, ώστε να γίνουν τα παιδιά με ΔΕΠΥ αποδεκτά από τον κοινωνικό περίγυρο, έχει και η πολιτεία, αφού δεν υπάρχουν σαφείς κατευθυντήριες για τα παιδιά με ΔΕΠΥ στο εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ και οι εκπαιδευτικοί και οι δάσκαλοι θα πρέπει, από την πλευρά τους, να δίνουν λίγη περσσότερη προσοχή ούτως ώστε να προλαμβάνονται δυσάρεστες καταστάσεις.»

Τα ιδανικά αθλήματα για παιδιά με ΔΕΠΥ

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

(60)

Η σπουδαιότητα της άσκησης για τα παιδιά με ΔΕΠΥ

Dad Info |