Μαγειρέψτε μαζί με τα παιδιά σας, κάνει καλό σε όλους!

Ολοένα και περισσότερες έρευνες εστιάζουν στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ένα παιδί όταν συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία του οικογενειακού τραπεζιού. Η μαγειρική παρέα με τα παιδιά δεν αποτελεί μόνο μία από τις καλύτερες και πιο δημιουργικές εμπειρίες αλλά παράλληλα και ένα από τα καλύτερα και πλέον πρακτικά μαθήματα υγιεινής διατροφής και όχι μόνο.

Μέσω της μαγειρικής τα παιδιά :

  • Εξασκούνται στο μέτρημα και στην ανάγνωση αλλά ταυτόχρονα εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους.
  • Αναπτύσσουν ιδιαίτερες χειρωνακτικές δεξιότητες.
  • Διδάσκονται πώς να συνεργάζονται με ένα άλλο άτομο και μαθαίνουν να επικοινωνούν. Η κουζίνα είναι μέρος όπου οι γονείς με τα παιδιά μπορούν να κάνουν ουσιαστικές συζητήσεις, να επικοινωνήσουν, να μοιραστούν μυστικά και να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον.
  • Ενισχύουν  το αίσθημα της συμμετοχής, της αυτοπεποίθησης, της επιτυχίας, της κατάκτησης και της συνεισφοράς.
  • Μαθαίνουν να συγκεντρώνονται, να οργανώνουν, να ετοιμάζουν πράγματα, να τα βάζουν σε σειρά και να έχουν καλύτερη αντίληψη του χρόνου. Το πόσο προσεκτικά πρέπει να είναι με τις ποσότητες, αλλά και το πόση ώρα χρειάζονται ψήσιμο τα κουλουράκια στον φούρνο, διδάσκει στα παιδιά την τέχνη της συγκέντρωσης.
  • Γνωρίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πλούτο της σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Η μαγειρική εξυπηρετεί την επαφή και εξοικείωση του παιδιού με τις βασικές πρώτες ύλες, δηλαδή τα βασικά τρόφιμα και συστατικά κάθε συνταγής και περιλαμβάνει πράγματα που τραβάνε την προσοχή των παιδιών όπως οι διαφορετικές μυρωδιές, γεύσεις και υφές που έχουν τα φαγητά. Έτσι οι γονείς έχουν την ευκαιρία να τα φέρουν σε επαφή με τις πραγματικά υγιεινές τροφές και να τα διδάξουν πώς θα τις απολαμβάνουν καλύτερα.

 

 

Παρόλα αυτά, η κουζίνα, τις περισσότερες φορές, αποτελεί ένα δυσπρόσιτο μέρος για τα παιδιά κυρίως επειδή οι γονείς φοβούνται πως θα κάνουν κάποια ζημιά ή θα τραυματιστούν. Πολλές φορές αυτές οι ανησυχίες δεν είναι εντελώς αβάσιμες. Για αυτό το λόγο η παραμονή των παιδιών στην κουζίνα χρειάζεται πάντα κανόνες. Σίγουρα, επίσης,  δεν είναι εύκολο να μπείτε στην κουζίνα μαζί με τα παιδιά τις καθημερινές, όταν οι υποχρεώσεις τρέχουν για όλους. Μπορείτε όμως να αφήσετε τα παιδιά να συμμετάσχουν στη διαδικασία παρασκευής του φαγητού το Σαββατοκύριακο, όταν ο χρόνος είναι περισσότερος για όλους.

 

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε 6 βήματα για να φέρετε ευκολότερα τα παιδιά μέσα στην κουζίνα, κάνοντας τα να μάθουν και να εκτιμήσουν ένα σωρό πράγματα με έναν άκρως διασκεδαστικό, ασφαλή και κυρίως νόστιμο τρόπο:

 

Πάρτε τα παιδιά μαζί σας για ψώνια

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να πάρετε τα παιδιά μαζί σας στα ψώνια είτε αυτά είναι στο σούπερ μάρκετ είτε στην λαϊκή αγορά. Μιλήστε τους για τα διαφορετικά φρούτα και λαχανικά που υπάρχουν και αφήστε τα να τα πιάσουν και να τα μυρίσουν. Επιπλέον μπορείτε να τα τους επιτρέψετε να διαλέξουν κάποια από τα φρούτα και τα λαχανικά που θα αγοράσετε. Με αυτό τον τρόπο τους ενθαρρύνεται πολύ στο να σας βοηθήσουν και στη διαδικασία του μαγειρέματος.

 

Ξεκινήστε με απλά και διασκεδαστικά φαγητά

Τις πρώτες φορές που θα φέρετε τα παιδιά να σας βοηθήσουν με το μαγείρεμα, φροντίστε να φτιάξετε κάτι που λατρεύουν και η παρασκευή του είναι ταυτόχρονα διασκεδαστική και εύκολη, διαφορετικά θα βαρεθούν. Τέτοια φαγητά μπορεί να είναι η πίτσα ή τα μπισκότα. Μπορείτε ακόμη να τα αφήσετε να πειραματιστούν με πιο υγιεινές εκδοχές των φαγητών που λατρεύουν (ακόμη και αν κάποια υλικά δεν ταιριάζουν μεταξύ τους) προκειμένου να διεγείρετε την φαντασία τους και να γίνει η διαδικασία της μαγειρικής μία ευχάριστη συνήθεια.

 

Δώστε τους ένα βιβλίο μαγειρικής

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να παραμείνουν τα παιδιά σας στην κουζίνα είναι να πιστέψουν ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία του οικογενειακού τραπεζιού. Όταν ξεκινήσετε να μαγειρεύεται μαζί τους, δώστε τους ένα βιβλίο μαγειρικής και αφήστε τα να επιλέξουν τη συνταγή που θέλουν να μαγειρέψουν. Επιπλέον μπορείτε να τα ρωτήσετε τι είδους φαγητά τους αρέσουν περισσότερο και να ψάξετε μαζί τους να βρείτε τις κατάλληλες συνταγές.

 

Όλα στην ώρα τους

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για να εμπλέξετε τα παιδιά σας με τις εργασίες στην κουζίνα, είναι να τους δίνετε πάντα να κάνουν πράγματα που αρμόζουν στην ηλικία τους, πρώτον για να μην απογοητευτούν και δεύτερο για να μη τραυματιστούν. Τα μικρότερα παιδιά καλό είναι να περιορίζονται σε εργασίες όπως να ρίχνουν τα υλικά και να τα ανακατεύουν, να πλένουν τα λαχανικά και να κάνουν τις μετρήσεις των υλικών. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν μαχαίρια και τον φούρνο, πάντα με την δική σας επίβλεψη.

Φάτε όλοι μαζί

Ανεξάρτητα από το τι θα μαγειρέψετε μαζί με τα παιδιά σας, φροντίστε να φάτε όλοι μαζί οικογενειακά. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα καταλάβουν πως όλα όσα έκαναν στην κουζίνα είχαν αντίκτυπο. Γίνετε γι’ αυτά πρότυπο διατροφής, υγείας και ευεξίας.

Καθαρίστε την κουζίνα μαζί τους

Η καθαριότητα της κουζίνας είναι μέρος της μαγειρικής. Δείξτε τους πως να καθαρίζουν τα μαγειρικά σκεύη και τον πάγκο της κουζίνας.  Επιπλέον υπενθυμίστε τους ότι πάντα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν και αφού αγγίξουν τις τροφές.

Μη φοβηθείτε καθόλου να βάλετε τα παιδιά σας στην κουζίνα. Θα τα κάνετε να εκτιμήσουν πολλά πράγματα, θα μοιραστείτε μοναδικές στιγμές ζεστασιάς και επικοινωνίας και θα έρθετε πιο κοντά τους!

Μαγειρέψτε μαζί λοιπόν…Μπείτε στην κουζίνα, πάρτε κουτάλες, πλάστε ζύμες και ανακατέψτε κατσαρόλες. Κάνει καλό σε όλους!

 

 

 

Ιδέες για συνταγές για να πειραματιστείτε με τα παιδιά σας

Σπιτικά Σνακ Γλυκοπατάτας

Είστε στο σούπερ μάρκετ και τα παιδιά κάνουν για ακόμα μια φορά φασαρία για να τους αγοράσετε πατατάκια του εμπορίου. Ήρθε η ώρα να τους κάνετε μια καινούργια συμφωνία! Θα αγοράσετε εσείς τις γλυκοπατάτες και εκείνα θα φτιάξουν τα δικά τους πατατάκια!

Υλικά:

  • Γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
    • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Σε ένα ταψί βάζετε αντικολλητικό χαρτί, και το αλείφετε με λάδι. Καθώς οι φέτες γλυκοπατάτας πρέπει να κοπούν πολύ λεπτές, βοηθάτε τα παιδιά σας σε αυτό το κομμάτι της διαδικασίας. Στην συνέχεια, απλώνετε τις φέτες πάνω στο ταψί, προσπαθώντας να μην ακουμπάνε καθόλου η μία πάνω στην άλλη. Ρίχνετε αλάτι και ψήνετε στον φούρνο για 10 λεπτά. Τις γυρίζετε και από την άλλη μεριά, ρίχνετε πάλι αλάτι και τις ψήνετε για 10 λεπτά. Όταν θα έχουν ψηθεί θα έχουν ένα χρυσοκαφέ χρώμα. Αν χρειαστεί ρίχνετε και άλλο αλάτι και σερβίρετε ζεστά.

 

Σάλτσα Γουακαμόλε με Πατάτακια σε σχήμα αστεριών

Θέλετε να φέρετε εσείς το καλύτερο και το πιο γευστικό σνακ στην επόμενη συνάντηση γονέων και παιδιών, και να το έχουν φτιάξει εύκολα τα παιδιά σας; Ακολουθήστε αυτή την συνταγή, η οποία θα είναι η βάση για πολλές σάλτσες που θα μάθουν να φτιάχνουν τα παιδιά στην συνέχεια. Φυσικά, μπορείτε να κόψετε τα πατατάκια σε ότι σχήμα θέλετε, αλλά τα αστεράκια θα δώσουν μια παιχνιδιάρικη νότα.

 

Υλικά:

Για την σάλτσα γουακαμόλε:
• 1 μεγάλη ξεφλουδισμένη ντομάτα
• 3 αβοκάντο
• χυμό από 2 lime
• 2 φρέσκα κρεμμύδια
• αλάτι
• κύμινο
• μαϊντανό

Για τα πατατάκια:

  • 6μέτρες φέτες τορτίγιας

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε την ντομάτα από μέσα και αφήνετε μόνο το εξωτερικό της. Την κόβετε σε λεπτά κομμάτια, και τα βάζετε σε ένα μπολ. Κόβετε τα αβοκάντο στην μέση και τα καθαρίζετε εντελώς από το εσωτερικό της. Κόβετε σε λεπτές φέτες και τις προσθέτετε στο μπολ με την ντομάτα. Συμπληρώνετε με τον χυμό από lime,τα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, και το κύμινο. Χρησιμοποιήτε το beamer που φτιάχνετε και τον πουρέ πατάτας, και τα ανακατεύετε όλα μαζί. Ρίχνετε στο τέλος και τον μαϊντανό και όταν έχει την υφή που θέλετε σταματάτε. Δοκιμάζετε την σάλτσα, και ανάλογα με την γεύση της προσθέτετε αλάτι ή χυμό lime.
Για να φτιάξετε τα πατατάτια, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Χρησιμοποιώντας ένα κόφτη σε σχήμα αστεριού κόβετε τις τορτιγίες (θα πρέπει να σας βγούν 3 από κάθε πίτα),και τις αλείφετε ελαφρώς με λάδι. Απλώνετε τα αστέρια σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνετε μέχρι να ροδίσουν για 8 με 10 λεπτά. Τα αφήνετε να κρυώσουν, και τα σερβίρετε μαζί με την σάλτσα γουακαμόλε!

faepaidimou

Ακολουθήστε το babakoulisgr στο Instagram

(32)

Μαγειρέψτε μαζί με τα παιδιά σας, κάνει καλό σε όλους!