Ποια είναι τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας;

Η μηνιγγίτιδα αποτελεί μία από τις πιο απειλητικές νόσους για τη ζωή κατά την παιδική ηλικία. Μπορεί να είναι ιογενούς ή βακτηριακής αιτιολογίας και τα συμπτώματά της εμφανίζονται σε οργανισμούς με πολύ χαμηλό ανοσοποιητικό, οι οποίοι αδυνατούν να παλέψουν και να αμυνθούν κατάλληλα απέναντι στον εχθρό. Τα κύρια συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι τα εξής:

  1. Πονοκέφαλος
  2. ‘Εμετοι
  3. Αυχενική δυσκαμψία
  4. Αρθραλγίες
  5. Εξάνθημα
  6. Φωτοφοβία
  7. Υπνηλία
  8. Σύγχυση

Στα βρέφη κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, όπως πχ ο πονοκέφαλος και η αυχενική δυσκαμψία, πολλές φορές δεν είναι εμφανή ή είναι δύσκολο να τα διακρίνουμε. Στις μικρές αυτές ηλικίες πολύ χαρακτηριστική είναι η επιδείνωση της γενικής κατάστασης του παιδιού, το οποίο παρουσιάζεται έντονα υπνηλικό, νωθρό και με μεγάλη δυσκολία στη λήψη τροφής.
Όλοι οι γονείς πρέπει να γνωρίζετε ποια είναι τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως με το παραμικρό σύμπτωμα, πχ με τον κάθε πυρετό ή εξάνθημα, πρέπει να υποψιάζεστε τη μηνιγγίτιδα και να πανικοβάλλεστε. Για παράδειγμα και η απλή γαστρεντερίτιδα χαρακτηρίζεται από εμέτους, αλλά και πάρα πολλές απλές ιώσεις παρουσιάζουν αθώα εξανθήματα. Ο συνδυασμός κάποιων συμπτωμάτων και κυρίως η γενική κατάσταση του παιδιού, που τις περισσότερες φορές παρουσιάζεται νωθρό και υπνηλικό, μας χτυπούν το καμπανάκι! Σε γενικές γραμμές να γνωρίζετε, πως η γενική κατάσταση του παιδιού έχει μεγάλη σημασία για την αξιολόγηση της βαρύτητας μιας νόσου. Ένα παιδί ζωηρό συνήθως δεν μας ανησυχεί, παρόλο που μπορεί να παρουσιάζει πχ υψηλό πυρετό ή έντονη γκρίνια. Όπως και να έχει, επειδή στην περίπτωση της μηνιγγίτιδας η έγκαιρη παρέμβαση σας είναι πολύ σημαντική, καλό είναι με την εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων ή απλά επειδή απλά κάτι σας “λέει” το ένστικτό σας (!), να ενημερώσετε άμεσα την Παιδίατρό σας.

kosmarikou

Ακολουθήστε το babakoulisgr στο Instagram  και στο facebook

(55)

Ποια είναι τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας;