Το παιδί σου ακόμα πιπιλίζει το δάχτυλό του; Πώς θα το βοηθήσεις να το σταματήσει;

05 Νοέ
Το παιδί σου ακόμα πιπιλίζει το δάχτυλό του; Πώς θα το βοηθήσεις να το σταματήσει;

Το μικράκι σου μεγάλωσε, αλλά ακόμα πιπιλίζει το δάχτυλό του. Ίσως όταν είναι κουρασμένο, αμήχανο, αλλά κυρίως ως παρηγοριά, όταν του λείπει η συντροφιά σου ή απλά για να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί.

Το πιπίλισμα αποτελεί ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό για τα βρέφη και τα νήπια, απόλυτα φυσιολογικό μέχρι τα 3-4 έτη ζωής. Θα σου δώσω μία συμβουλή: μην ανησυχείς για το δάχτυλο στο στόμα. ΑΚΟΜΑ.. Εάν το μικρό σου πλησιάζει τα τέσσερα, είναι σημαντικό να καταστρώσεις κάποιο σχέδιο, γιατί εάν το πιπίλισμα παραταθεί ιδιαίτερα πέρα από αυτήν την ηλικία, μπορεί να επιφέρει αλλοίωση της οδοντοστοιχίας, προβλήματα στη μάσηση και στην ομιλία και αυξημένη πιθανότητα το παιδί στη συνέχεια να πέσει θύμα bullying.

Τι μπορείς να κάνεις;
♥ Ξεκίνησε βάζοντας ξεκάθαρους στόχους με το παιδί σου. Χρησιμοποίησε μικρά, απλά και προσιτά βήματα (πχ δεν θα πιπιλήσω το δάχτυλό μου στο αμάξι.)
♥ Προσπάθησε να το βοηθήσεις να σταματήσει το πιπίλισμα αρχικά κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια κατά τις βραδινές ώρες.
♥ Μην μαλώνεις το παιδί σου επειδή βάζει το δάχτυλο στο στόμα.
♥ Με σταθερότητα και ήρεμο πάντα τόνο θύμιζε στο παιδί σου να βγάζει το δάχτυλό του από το στόμα («Τι κάνει εκεί το δαχτυλάκι; Ας το βγάλουμε..»)
♥ Μην ξεχνάς να το επαινείς όταν δεν πιπιλίζει (Είμαι πολύ περήφανη για σένα…)
♥ Δώσε του κάποια επιβράβευση όταν πετυχαίνει τους στόχους που έχετε θέσει, όπως ένα αυτοκόλλητο ή μία βόλτα στο πάρκο.
♥  Πρόσφερε στο παιδί κάποια εναλλακτική δραστηριότητα (εάν για παράδειγμα πιπιλίζει στο αυτοκίνητο, μπορείς να το απασχολήσεις με ένα παιχνίδι ή με κάποια άλλη δραστηριότητα.
♥ Προσπάθησε να καταλάβεις εάν το πιπίλισμα εντείνεται από κάποιο ψυχολογικό αίτιο και λειτούργησε αντίστοιχα, ώστε να προσφέρεις στο παιδί τη σιγουριά που του λείπει. Μπορεί το αίτιο να είναι η ζήλεια για το μικρότερο αδελφάκι, η έντονη απουσία του γονέα, το άγχος, κάποια φοβία κτλ).
♥ Οπλίσου με υπομονή.. Πολλά παιδιά, ανεξάρτητα απ’ό,τι κι αν κάνεις, θα αποδεσμευτούν μόνα τους από αυτή τη συνήθεια, όταν τα ίδια το αποφασίσουν!

kosmarikou

Ακολουθήστε το babakoulisgr στο Instagram

(39)

Το παιδί σου ακόμα πιπιλίζει το δάχτυλό του; Πώς θα το βοηθήσεις να το σταματήσει;